Elevii Colegiului Pedagogic Iași „Pe urmele Moromeților”

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 25, 2019

Evenimentul s-a derulat în perioada 19-21 iunie 2019 și constituie a treia etapă a proiectului educațional intitulat „Pe urmele Moromeților”, program ce face parte dintr-o strategie mai amplă de provocare și susținere a motivației liceenilor pentru lectură și cultură. De asemenea, proiectul și-a propus stabilirea unor punți de legătură între lumea tehnologizată a adolescenților digitali și lumea satului autentic – un spațiu al realității de azi. Totodată, s-a dorit și redescoperirea spațiului ficțiunii lui Marin Preda, ce poate fi regăsit printr-o lectură activă, prin cunoașterea experienței de viață a scriitorului, prin identificarea locurilor și oamenilor care au constituit surse valoroase de inspirație pentru creația sa literară.

Prima etapă a proiectului a presupus lecturarea integrală a celor două volume ale romanului „Moromeții”, dar și paginile din „Jurnalul intim” al scriitorului, activitate care a generat numeroase întrebări despre realitatea biografică a scriitorului și realitatea ficțiunii din roman. Aceasta s-a concretizat prin realizarea unui un amplu interviu cu domnul Stere Gulea, regizorul capodoperelor Moromeții I și Moromeții 2. Realizarea acestui interviu a fost făcută de echipa redacțională a revistei „Normaliștii” a colegiului ieșean, și a apărut în luna ianuarie 2019. Secvențe din această producție au fost prezentate ulterior în baza unei proiecții speciale a filmului Moromeții 2, realizate în cadrul parteneriatului educațional între Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și Ateneul din Iași. La această a doua etapă a programului au participat aproximativ 300 de elevi.

Etapa a treia a acestui demers educativ s-a realizat la Siliștea Gumești, satul natal al lui Marin Preada, dar și în comuna Talpa Ogrăzile, acolo unde au fost filmate cele două producții cinematografice. Alături de Dorel Petrescu, directorul Centrului Memorial „Marin Preda”, liceenii au asistat la o lecție de istorie literară în clădirea vechii școli din Siliștea Gumești, loc în care a învățat elevul Marin Preda, între 1930 – 1937. Călătoria prin Teleorman a continuat la Talpa Ogrăzile, comuna în care s-au realizat filmările celor două lungmetraje. Gazdă ne-a fost primarul Benone Rababoc, cel care ne-a deschis larg porțile comunei teleormănene, dar și pe cele ale ogrăzii unde s-a realizat filmul „Moromeții”, loc devenit acum un adevărat muzeu viu. (Elena Mănucă - coordonator proiecte Colegiul „Vasile Lupu” Iași, Flavius Popa)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri